Alle kan hackes

Posted by Vetle Økland on Sat, Feb 4, 2017
In Datainnbrudd
Tags hacking, innbrudd, sikkerhet

Uansett hvor mye du sikrer og sikrer deg selv mot hacking, om du er et mål av høy verdi, vil det være mulig å hacke deg. Det er litt som om du har bygget et hus i midten av en sirkel av murvegg med hull i. Det er en veldig stor mur som strekker seg omtrent én mil i omkrets, så det å finne og tette alle hullene er en umulig oppgave. Du kan bygge en vollgrav rett på innsiden av muren, som fanger de som kommer gjennom, i hvert fall første gang. Du kan bygge enda en mur på utsiden, slik at de er nødt til å finne minst to hull og hoppe over en vollgrav for å komme til deg.

Ingenting du gjør med muren vil 100% stoppe noen fra å komme inn. Sikkerhetskameraer på utsiden av muren er lurt, du vil nok ha noen av de, men plutselig får du så mange kameraer at du ikke klarer å følge med på noen ting allikevel.

Heldigvis så kan du tette et hull i muren når du ser at noen bruker det. Da slipper du at de bruker det samme hullet igjen, og du kan til og med utvide vollgraven akkurat på det området, bare sånn i tilfelle.


Store hackergrupper jobber som dette når de hacker andre store grupper eller personligheter. De jobber ikke med kjente feil som fikses ved å oppdatere, de finner nye hull i muren. Et slikt hull kan selges (og kjøpes) for dyre penger, så det er ikke noe man vil miste på personer med lav verdi. Derfor vil en enkeltperson være sikker med gode passord som er forskjellige på hver tjeneste, og ved å oppdatere når enhetene spør om det.

For store grupper er det ikke like lett. De kan ikke bare oppdatere og bruke gode passord og gå hjem for dagen. De må sette på alle disse kameraene, bygge vollgraver, grave ned bomber, ha et par ekstra murer og spør alle om identifikasjon før de får komme inn. Men allikevel er ikke det nok. Hackere finner hull der hvor kameraene ikke er, tar et stavsprang over vollgraven, danser rundt bombene og lurer andre til å gi dem sin identifikasjon. Det eneste som skjer med all den ekstra sikkerheten, er at det krever dyktigere (dyrere) hackere.


Dette er grunnen til at store grupper ser ut til å bli hacket øst og vest, uten å klare å beskytte seg. Det ser nesten ut som om vi i Norge ikke har en døyt peiling på datasikkerhet. Men datasikkerhet er vanskelig, og det viser seg at andre nasjoner og grupper har valgt å legge inn mer ressurser i datainnbrudd enn vi har på forsvar.

Du som enkeltperson trenger ikke å bekymre deg. Hvis du ikke har millioner på millioner i banken og supersensitiv informasjon, vil jevnlig oppdatering og gode passord være nok for deg.