"Jeg ser ingen grunn til å oppdatere"

Posted by Vetle Økland on Wed, Jan 25, 2017
In Sikkerhet
Tags sikkerhet, oppdateringer

Tenk deg at du leier et hus. Det betyr at du ikke har frihet til å bestemme selv hvordan alt skal være. Tenk deg så at det viser seg at døren din kan låses opp av alle nøkler ved en feil. Du ville enkelt nok bare ha byttet låsen, men huseieren har bestemt at hvis låsen skal byttes, så kan hele døren like så godt byttes i en nyere modell.

Du er glad i døren din, det er en perfekt dør for deg, den har gjennomsiktig glass og er akkurat riktig blåfarge. Men hvis du bytter ut døren får du en dør med sotet glass og litt lysere blåfarge. Du har da altså to valg, enten beholde døren som du synes er perfekt, eller snakke med huseieren for å bytte til den nye døren.

Inne i huset ditt har du alt du eier av verdier, du har bankinformasjon, identifikasjon, datamaskiner, og så videre. Med andre ord, du har ikke noe valg, du må bytte ut døren.


På samme måte som du har all verdifull informasjon i huset ditt, har du mye av den samme informasjonen på telefonen din, datamaskinen, nettbrett, med mer. Og likt som med døren, ville du aldri latt alle i hele verden få tilgang til telefonen din, når de ønsker og fra hvor som helst.

Jeg vet at mange ikke ønsker å oppdatere telefoner og datamaskiner fordi de ikke ønsker nye funksjoner eller at det de allerede er kjent med skal endre seg. Problemet med det er at oppdateringene fikser de feilaktige nøkkelhullene i telefonen din, og ved å velge bort oppdateringen, velger du også å gi kriminelle en universalnøkkel til telefonen din.

Oppdateringer som krøller til de funksjonene du liker å bruke er også oppdateringer som er viktig for at enheten din skal være en sikker og enkel portal til nettbank og andre online plattformer. Ved å bare bruke den lille ekstra tiden det tar å oppdatere når telefonen spør om det, så går du aktivt inn for å sikre deg selv.

Jeg sier ikke at du aktivt skal gå rundt å søke oppdateringer hele tiden, det er ikke ditt ansvar. Men når dingsen din sier “hei, jeg har en oppdatering”, så trykker du på “Oppdater” og da har du gjort ditt.