Nei, det er ikke lett å hacke deg

Alle skal ha det til at du er et lett mål, men det stemmer ikke helt.

Posted by Vetle Økland on Thu, Feb 9, 2017
In Sikkerhet, Nyheter
Tags f-secure, sikkerhet, vpn

Denne artikkelen er ment for helt vanlige forbrukere, ikke for individer som trenger høyere sikkerhet.

I en artikkel hos siste.no, skal de ha det til at om du kobler deg til et offentlig nettverk, kan du hackes med en gang. Dette er noe jeg ser at flere og flere nettaviser skriver om, men det stemmer ikke at du magisk blir hacket bare fordi du kobler deg til et åpent nettverk. Siste.no sier at i en undersøkelse om nordmenns internettvaner, har bare 2 av 10 svart at de tar forholdsregler. De forklarer derimot ikke hvilke “forholdsregler” man skal ta, og selv hadde jeg nok svart at jeg ikke gjør det. Topi Hautanan fra F-Secure forteller til siste.no at man helst bør bruke VPN når man kobler seg til offentlige nettverk, som kan være bra, men lite nyttig for brukere som ikke interesserer ser for tech.


Så lenge du holder enheten din oppdatert vil du aldri bli hacket bare ved å koble deg på et nettverk, da må noen satt et mål på deg, og da har du andre problemer. Det neste er at de fleste nettsider nå bruker HTTPS som krypterer1 alt du gjør hos dem. HTTPS vil i tillegg sjekke at nettsiden faktisk er det den gir seg ut for å være. Nettbank for eksempel være kryptert fra deg til DNB og er teoretisk sett ikke et problem å åpne på McDonalds (men ikke anbefalt, ettersom folk fortsatt kan se over skulderen din).


VPN er teknologi skaper en tunnell fra din datamaskin til en annen datamaskin og gjør at alt nettverk går gjennom den tunnellen. Det vil si at ruteren du kobler deg til på McDonalds ikke vil kunne se noe du gjør, fordi alt går til en “virtuell” ruter. Alt du gjør går gjennom et “virtuelt privat nettverk” (VPN).

Som den eneste forholdsregelen siste.no og Hautanan tar for seg er VPN. Jeg er 100% enig med Hautanan hvis du selv drifter VPNen på hjemmenettverket ditt. Men realiteten er at folk kjøper VPNer hos billige tjenester. Det vil altså si at du flytter all din tillit fra det offentlige nettverket (som sannsynligvis ikke har noe i mot deg) til en tjeneste, sannsynligvis i et annet land, som tjener penger på deg. VPN-tjeneren din kan heller ikke se kryptert data, men alt som kommer ut av VPN-trafikk er 100 ganger mer interessant enn det som bare er på et offentlig nettverk.


Flere aviser prøver å overbevise forbrukere om at sikkerhet er vanskelig, men det skal ikke så mye til som det ser ut som. Det er ingen grunn til du skal føle det er for mye for deg å gjøre, datadingser skal gjøre livene våre enklere, ikke vanskeligere.


  1. Kryptering gjør at all kommunikasjon mellom deg og den du prater med (for eksempel banken eller Facebook) ikke er synlig for noen andre.
    [return]