Hva er greia med VPN?

Posted by Vetle Økland on Thu, Aug 17, 2017
In Datainnbrudd
Tags vpn, personvern, sikkerhet

Det er mye snakk i diverse media om VPN for tiden, hvordan VPN kan hjelpe med personvern på nett og hvordan det kan beskytte din personlige data. Mye er teknisk sett korrekt, men stemmer ikke i praksis. Først og fremst er det viktig å vite nøyaktig hva en VPN er, men det er også viktig å vite hva det ikke hjelper med.

Hva er en VPN?

VPN står for Virtuelt Privat Nettverk. Det vil si at når du er koblet til et nettverk allerede (via trådløst nettverk eller kabel) kan du koble deg til et annet nettverk igjen. Mange har erfaring med at når man er koblet på nettet sitt hjemme, så kan man styre for eksempel TVen, lyspærer, ruter og andre dingser fra telefonen eller PCen, men hvis du er på et annet nettverk vil ikke dette være mulig. Det er fordi alle disse dingsene er koblet til samme nettverk.

La oss si at nettverket ditt er litt som en lang gate. Det er lett for deg å levere et brev til hvem som helst i gaten, du bare går bort og legger brevet i postkassen deres. Det er derimot for langt å gå til andre siden av byen for å levere et brev, så da må du gå gjennom postvesenet. Internettleverandøren din (Telnor, Canal Digital, NextGenTel, Get, o.l.) er som postvesenet. Du trenger ikke gå gjennom internettleverandøren for å gi beskjeder eller styre dingser som er i “samme gate” som deg, men for å gjøre noe utfor gaten er det best å gå gjennom internettleverandøren.

En VPN lar deg bytte gate og/eller postbud. Hvis du ikke stoler på at det norske postvesenet leverer posten din uten at de leser den først, kan du bytte over til, for eksempel, FedEx eller UPS. Kanskje du stoler mer på at disse leverandørene ikke leser posten din før de leverer den. Du kan også bytte gate (eller ha foten i begge gatene), så nå kan du koble deg på dingser i begge nettverkene “uten å gå gjennom postbudet”1.

Oppsummert: En VPN lar deg koble deg være koblet til et annet nettverk og endrer hvem som er ansvarlig for at internetttrafikken din ikke blir lest av andre.

Når bør man bruke VPN?

Normalt sett, i Norge, er det liten grunn til å bruke VPN når du er hjemme. Norske internettleverdører er ikke kjent for å åpne trafikken din og lese hva du driver med. Det har vært ytterst få, om noen, tilfeller der norske internettleverandører har gjort noe som har virket negativt på personvernet.

Husk at når du bruker VPN kan selskapet som leverer VPN til deg se akkurat det samme som internettleverandøren din kan når du ikke bruker VPN. Du ville ikke byttet fra det norske postvesenet til “Supersikker PostBud Ltd.” som du aldri har hørt om. Da bør du heller ikke bytte fra Telenor til “HooliNet” som du heller aldri har hørt om. Tenk også litt over hvor “smart” det kan være selge dataen til mennesker som bruker VPN, for det er tross alt mennesker som legger inn en innsats i å skjule dataen sin.

Derimot når du er på McDonalds eller andre nettverk kan det være greit å bruke VPN. Du kjenner ikke til hva McDonalds bruker, og hva McDonalds har gjort med nettet sitt. Men du bør fortsatt ikke bruke en totalt ukjent VPN-leverandør. Det smarteste du kan gjøre er å sette opp en VPN på ditt eget nettverk, for da kan du koble deg på ditt eget nettverk når du er på ukjente steder som McDonalds eller en tilfeldig kafé i Paris. Etter det er det beste alternativet å finne en VPN-leverandør som har et veldig godt rykte, men det er vanskelig å dømme.

Hvordan setter man opp egen VPN?

Det kan være litt komplisert og er definitivt litt teknisk, men ta kontakt og vis interesse, så kan jeg sterkt vurdere å lage en artikkel om hvordan man gjør det.


  1. Dette stemmer ikke 100%, når du er koblet på VPN vil all trafikk som hører til den koblingen gå gjennom dem, det gjelder også for enheter gjemt “bak” samme VPN. Men det er ikke poenget, og det er ikke så viktig å forstå. [return]